7. Pozitii de alaptare

Pozitia in care bebelusul sta in bratele mamei la san influenteaza felul in care poate bebele sa apuce corect sanul ca laptele sa curga cu usurinta si astfel sa functioneze in mod benefic lactatia. Am sa va prezint trei pozitii si exemplific pe alaptarea la sanul drept. Mama isi foloseste amandoua mainile atunci cand alateaza, cu una tine bebele, cu cealalta sustine sanul.

  • “pozitia clasica” este pozitia in care suntem obisnuiti ca un bebe sta in bratele mamei, mama sustine sanul drept cu mana stanga si il culca pe bebe pe antebratul drept, cu capusorul in incheietura bratului si cu funduletul in mana dreapta.
  • In pozitia “supermama”, adica cea in care sustin sanul cu mana de pe aceeasi parte cu sanul, mama sustine sanul drept cu mana dreapta si il culca pe bebe pe bratul stang, cu capusorul in mana stanga si cu funduletul inspre antebrat.
  • In pozitia “copilul la subrat”, sustine sanul drept cu mana stanga, capusorul bebelui sustinut de mana dreapta a mamei, corpul inspre antebratul drept dar pozitionat inspre coaste, inspre subratul mamei.

In pozitia “clasica”, pe care NU o recomand la inceput, bebelusul nu poate sa apuce sanul corect, mamei ii este aproape imposibil sa directioneze cu antebratul pe care este sustinut capusorul copilului in momentul determinant, cel in care bebelusul apuca sanul. Bebelusul are musculatura inca prea putin dezvoltata ca sa isi controleze singur pozitia. La inceputul alaptarii, va recomand sa nu folositi aceasta pozitie, mai tarziu cand alaptarea functioneaza bine si la bebe si la mama, cand bebele se poate pozitiona bine si stie ce are nevoie, cand lactatia s-a instalat cu succes, multe mame trec la aceasta pozitie. Eu nu am reusit niciodata sa alaptez bine in pozitia asta. De fapt este pozitia in care mi-am alaptat baietelul la inceput si pe care am schimbat-o atunci cand am inceput sa invat sa alaptez benefic.

Ilustrez alaturi ceea ce e general cunoscut ca “pozitia clasica” de alaptare. Va recomand din tot sufletul sa NU incepeti cu aceasta pozitie. Asa ca treceti repede la capitolul urmator! 🙂