4. In timpul sarcinii

Inca din timpul sarcinii, viitoarea mama se poate pregati pentru alaptare. Eu cred ca sunt mai multe cai de abordare, toate valabile in acelasi timp, din care va prezint aici doar doua: pregatirea mentala, prin informare temeinica si prin antrenament mental; pregatirea corpului, a sanilor, urmand cateva sfaturi si tehnici practice. De asemenea eu iau in considerare si diverse tehnici de meditatie prin care te poti acorda cu starea de alaptare. Eu recomand sa va pregatiti din timp pentru alaptare, surprizele pot fi neasteptate si uneori chiar dureroase, coplesitoare, intense.

O pozitie benefica a bebelusului la san este esentiala inca de la prima alaptare si asta va trebui sa o stiti pe cat posibil inainte de nastere. Aceasta pozitie o voi descrie ceva mai incolo, asta este motivul principal pentru care scriu acest material. Fiti sigure ca se poate invata, chiar daca la inceput pare greu, uneori e asa de greu incat tentatia de a renunta e mare. Veti reusi sa invatati cu bine, si totul va merge din ce in ce mai bine si mai usor. Aveti incredere!

Asteptati-va ca alaptarea sa fie un moment plin de tandrete si delicatete cu bebelusul vostru. Savurati-l. Celebrati-l. Pentru mine, sa imi tin copilul la san era si inca este un moment aproape sacru, plin de liniste, de siguranta, de conectare. Starea de relaxare a copilului meu la san este o confirmare pentru mine ca el se simte bine, se simte in siguranta, creste relaxat si in pace, e ce imi doresc foarte tare pentru el.

Sanii sunt sensibili, si inca din timpul sarcinii simtiti schimbari, marirea in volum, tot felul de senzatii, tensiuni, totul diferit de inainte. E important sa purtati un sutien care sa sustina bine sanii, sa fie intr-adevar pe masura voastra si pe cat posibil din materiale naturale. In plus, puteti incerca sa va masati sanii si in special zona areolei cu o carpa mai aspra si dintr-un material natural, de exemplu din canepa, ca sa ii “tabaciti”. Eu am renuntat foarte repede la practica asta in timpul sarcinii pentru ca nu am suportat durerile, incercati si veti vedea daca e suportabil pentru voi sau nu. O informatie importanta este ca pe areola exista niste glande care produc o substanta antibacteriana ce protejeaza sanul in timpul sarcinii si alaptarii. Am aflat ca aceasta substanta miroase a lichidul amniotic in care s-a scaldat bebele in burta mamei timp de 40 de saptamani si bebele il recunoaste si se simte in siguranta. Inca un motiv foarte important ca sa se evite sapunul si cremele pe zona areolei si a sfarcurilor si in timpul sarcinii si dupa nastere.

Imediat dupa nastere e recomandabil sa aveti la dispozitie o pompa foarte buna, eu am imprumutat in final una electrica pe care am preferat-o celei manuale. Pompa ar putea fi unul din obiectele care chiar merita sa fie puse pe lista lucrurilor de care sa faci rost inca dinainte de nastere.

 

2 comentarii la „4. In timpul sarcinii

  1. Ce marca de pompa electrica ai avut? Am inteles ca nu toate sunt bune… Multumesc anticipat pentru raspuns.

    1. Draga mea, eu personal am avut pe rand doua pompe, prima era manuala, nu mai stiu ce marca iar adoua era Avent electrica. Totusi acum eu recomand, DOAR DACA e NEVOIE DE POMPA, sa cauti la http://www.mamagazin.ro unde poti primi si consiliere de buna calitate, de incredere, despre alaptare si despre utilizarea pompei la nevoie de la colegele mele, Eugenia si Ramona.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *